TomTom

Onlangs kwam hij hier weer uit de kast; onze eerste TomTom. Vermoedelijk is hij inmiddels 10 jaar oud, maar we konden hem in onze huurauto op vakantie nog goed gebruiken. Slechts af en toe reden we op een stuk asfalt dat de TomTom niet kende.

Ik moest terugdenken aan de eerste jaren. Wat waren wij blij dat we niet elke keer meer op de kaart hoefden te kijken. En leuk was het ook. Onze opgroeiende dochter had er al snel schik in. Op een zeker moment reden we in Deventer langs een grote rode letter M op een heel hoge paal, u kent deze vast. Onze dochter reageerde alert vanaf de achterbank: “Sla over 200 meter linksaf”. Wij schoten in de lach maar gaven geen krimp. Na het rechtdoor passeren van het kruispunt bleek dat onze dochter zich niet zo snel uit het veld liet slaan. “Indien mogelijk, omdraaien” klonk het achter ons.

Ook hebben we ons erg vermaakt met het zelf inspreken van de routeaanwijzingen:

“Op de rotonde 3e afslag rechts” werd “Op de rotonde, 7e afslag rechts”

“Over 200 meter linksaf slaan” werd “Zo meteen rechts afslaan” gevolgd door een stilte en dan, met licht overslaande stem: “Nee! nee! Links! Links! Links!”

en

“Over 300 meter bestemming bereikt” werd “Bestemming bereikt” gevolgd door een stilte, om daarna te eindigen met “Over 300 meter”.

Al met al heeft de TomTom ons jaren enorm geholpen. Twee auto’s geleden bleek de navigatie ingebouwd en verdween de TomTom in de kast. Maar de zeldzame keren dat we hem nu nog gebruiken, komen mooie herinneringen weer boven.