Leven in de eigen nieuwsbubble

Al vanaf 1995 vind ik internet interessant. De verwachtingen van internet waren in de begintijd hoog gespannen; door een vrij toegankelijk netwerk zou iedereen met iedereen contact kunnen leggen en informatie uitwisselen. En zo is het ook uitgepakt. Met de nadruk dan op het woordje “zou”. Want als we kijken naar de werkelijkheid dan lijkt het er toch sterk op dat mensen vooral contact hebben met anderen die exact dezelfde gedachten, meningen, sociale omgeving etc. hebben.

Is dat erg? Toch wel. Je wordt dan namelijk gesterkt in je eigen overtuigingen. Stel dat je Trump een afschuwelijke man vind. Dan zie je al snel alleen maar berichten die je daarin bevestigen. En andersom geldt dat precies zo. Je komt terecht in je eigen bubble, zonder dat je dat zelf ziet.

Vroeger bestond hetzelfde effect ook als je een bepaalde krant las en bepaalde tv-zenders keek, zoals de combinatie Telegraaf + Tros of Volkskrant+Vara. Maar daar werd dan toch zeker wel nuance aangebracht in de nieuwsberichten. Bij nieuwsprogramma’s werden voor- en tegenstanders aan het woord gelaten. Gek genoeg kun je ook op internet moeiteloos meningen lezen die je niet zinnen.

Wat te doen? Tja, goede vraag. Toch is het wel degelijk mogelijk om te ontsnappen aan je eigen bubble. En niet moeilijk ook volgens mij. Stel dat je van een bepaald bericht even wilt weten hoe het zit. Dan moet je niet alleen de bronnen raadplegen die het meest in lijn liggen van jouw al gevormde mening. Je moet juist je eigen tegenspraak organiseren. Ik doe het ook. Als ik even snel een aantal gezichtspunten wil zien van een bepaald bericht dan zap ik langs nrc.nl, telegraaf.nl, volkskrant.nl, nos.nl, tpo.nl, joop.vara.nl en geenstijl.nl. Met name die laatste drie vertegenwoordigen tamelijk extreme gezichtspunten op nieuws. Maar zijn daardoor best waardevol. Ik durf te wedden dat minstens een van de genoemde sites u sterk tegen de haren instrijkt. Juist daarom is die dan heel waardevol om uw mening te scherpen. Eerlijk is eerlijk, je moet je, zeker als je door de reacties heen scrolt, een weg banen door mensen die wel heel primair reageren. Toch, gek genoeg zitten er juist tussen die reacties soms best scherpe en goede opmerkingen en observaties. Je moet ervoor openstaan, en af en toe stijgt bij het lezen ervan uw bloeddruk vanzelf een stukje. Maar het is het waard. Uiteindelijk wordt je eigen mening er een stuk beter, een stuk scherper van. En dat is waar het om draait; een afgewogen mening waar je mee vooruit kunt.