In een mensenleven…

We zijn bezig na te denken over een ander huis. Niet meteen, maar over enige jaren wellicht. Net als het huidige huis waarin we wonen, proberen we het zelf te bedenken en met een architect en aannemer te gaan realiseren. Geheel in de geest van de huidige tijd denken we zeker na over energiebesparing en het voorkomen van het gebruik van fossiele brandstoffen; aardgas dus.

Ik moest bij aardgas terugdenken aan mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in Reeuwijk, een dorpje vlakbij Gouda. En in mijn vroege jeugd werd het aardgasveld in Slochteren ontdekt. Na enige jaren waren de leidingen gevorderd tot in onze buurt, want de aanleg duurde natuurlijk even:

In eerste instantie eindigden de aardgasleidingen een kilometer of vier van ons huis omdat wij in een onrendabele kern bleken te wonen. De aanleg van de leidingen zou niet terugverdiend kunnen worden. Enige jaren later werd alsnog de gasleiding aangelegd en kon de plaatselijke kolenboer met vervroegd pensioen.

Grappig genoeg maak je dus in een mensenleven mee dat het aardgas komt, en dat het ook weer verdwijnt. Als je maar lang genoeg leeft natuurlijk. En zo is het met veel zaken in een mensenleven; de stand van zaken op het moment dat je geboren wordt is heel anders als het moment dat je je ogen voor het laatst sluit. Grappig om die twee eens met elkaar te vergelijken. Want ook op het gebied van voedsel, communicatie, vakantie, werk, … er verandert zoveel in maar een jaar of 50, 60 of 80 tijd. Gelukkig maar overigens, want het leven zou anders wel heel veel herhaling bevatten. De laatste gedachte die mij op dit moment bekruipt is dat je je eigen rol in al die veranderingen moet zien te claimen. Wat draag je zelf bij in de periode dat je op de aarde rondloopt? Kun je dat overigens wel sturen, of lopen de meeste dingen gewoon zoals ze lopen? En hoe zorg je ervoor dat je niet gefrustreerd raakt over de dingen die je niet voor elkaar krijgt? Op veel terreinen gaan we vooruit, maar als ik kijk naar politiek en samenleving in de afgelopen twintig jaar heb ik daar toch niet zo’n goed gevoel over. Je zou je er bijna ook mee gaan bemoeien. Maar of dat gaat helpen…