Hypnotiserend

Ik ben muzikaal (letterlijk) groot gegroeid in de jaren 70-80. Hardrock, glamour rock, ska, new wave, punk…er was genoeg te kiezen. Ik vond veel verschillende stromingen leuk, maar new wave het meest aansprekend. Dat is mijn hele leven bijgebleven. Grappig genoeg spreekt daardoor hedendaagse muziek van bijv. Editors ook aan.

Als ik terugdenk aan die jaren was, na Talking Heads, waar ik het meest fan  van was, New Order een goede tweede. Een minder bekend nummer van die band is “World In Motion”.

Gemaakt om het Engelse elftal aan te moedigen. Vraag me niet welk kampioenschap of welk jaar. Dit nummer heb ik inmiddels eindeloos veel gedraaid. Ooit had ik eens, als experiment, twee huiskamerboxen dicht bij elkaar gezet, vervolgens naar elkaar toe gedraaid, versterker op 10, hoofd ertussen en juist dat nummer een dik uur in replay modus achter elkaar gedraaid. Het ritme van het nummer komt dan, voor je gevoel althans, niet meer via je oren maar rechtstreeks via je schedel binnen. Dat ik er geen permanente gehoorschade aan over heb gehouden is nog steeds een raadsel. Maar het was…hypnotiserend. Na een uur wilde ik eigenlijk nog langer, heel veel langer, door. De tijd was op, anders…

Ik vind het nog steeds een bijzonder effect dat sommige muziek op je kan hebben. Hypnotiserend. Veruit de meeste muziek is behang, of aardig, of afschuwelijk, of… Maar soms, heel soms, heb je een nummer dat rechtstreeks binnenkomt. Zelfs na zoveel jaar nog.

Ik heb begrepen dat ze in sommige verzorgingshuizen expres de huiskamer zo inrichten zoals de bewoners dat in hun jeugd gewend waren. Met Alzheimer schijn je steeds verder terug in de tijd te moeten gaan om een punt van herkenning te creëren. Op dit moment dus een inrichting uit de jaren 60. Mocht ik ooit in zo’n tehuis terecht komen dan hoop ik dat er een flinke geluidsinstallatie staat. Wat mij betreft draaien ze dan elke dag “World In Motion”. De rest van de wereld is dit nummer dan vast allang vergeten. Maar als ik eenmaal in zo’n tehuis verblijf, ben ik juist andersom de rest van de wereld vergeten. Het lijkt me een perfecte match.