Fotografie met thema’s

Veel fotoalbums lijken erg op elkaar. Dat is niet gek; er zijn nu eenmaal van gebouwen, natuur, en wat al niet, vaak heel mooie foto’s te maken. Maar nogal eens is één plekje het meest ideaal. Voor het gemak staat er dan al een bordje “Take your picture here”. En tja, dan krijg je dus wel een foto die door heel veel andere mensen ook al is gemaakt.

Nu kun je natuurlijk jezelf op elke foto zetten. Daar wordt een foto wel uniek van. Er zijn hele bevolkingsgroepen die dat op grote schaal doen. Ik krijg daar toch wel een kriebelig gevoel van. Volgens mij kun je net zo goed een paar thuis gemaakte selfies combineren met de standaardfoto’s van gebouwen, uitzichtpunten en wat al niet die je van internet kan plukken. Een fotobewerkingsprogramma doet de rest. Kun je gewoon thuisblijven en toch prachtige vakantiefoto’s verzamelen.

Wat wij al jaren doen is elke vakantie een thema verzinnen. Zo hebben we in de VS foto’s gemaakt van kentekenplaten uit alle verschillende staten.

In Ierland hadden we als thema’s “roodharigen”, “begraafplaatsen” en “uithangborden van pubs”:

In Portugal was het, een beetje voor de hand liggend, “blauwe tegels”, en afgelopen voorjaar in Iran “martelaren” en “slapende mensen”. Door daarvan foto’s te verzamelen krijg je uiteindelijk in een fotoalbum heel grappige pagina’s. En tijdens de vakantie heb je ook nog wat extra te doen, je gaat er echt een beetje op “jagen”.

Volgend jaar is het plan om naar Colombia te gaan. Vooralsnog kom ik niet verder dan “Pablo Escobar” en “ontvoeringen”. We hebben zeker nog een half jaar, dus wellicht schiet ons toch nog een ander thema te binnen.