Coachen met varkens

Ik woon alweer jaren in landelijk Oost-Nederland, maar kom oorspronkelijk uit de Randstad. Ik kende Oost-Nederland al wel een beetje van vakanties uit mijn jeugd. Daarna kwam ik hier zakelijk voor heisessies die in dit soort gebieden worden gehouden. Om een broodnodige strategie te ontwikkelen, herijken of wat al niet meer.

Nog steeds is dit gebied zakelijk goed op dreef. De laatste jaren is coaching populair. Dat schijnt beter te verlopen in lucht van het platteland. Die vaak fris is, maar in het voorjaar, als de mest wordt uitgereden, mij toch wat minder aantrekkelijk overkomt. Coaching gaat als ik het allemaal goed heb begrepen om mensen, maar in deze regio wordt nogal eens teruggegrepen op dieren. Zo is het onder meer mogelijk om te coachen met paarden. Of je dan de paarden moet coachen, je beter leert coachen door met paarden bezig te zijn, die paarden jou gaan coachen of nog iets totaal anders… Het was mij na een hele middag nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk werd is dat de met stip meest onaangename persoon in ons gezelschap de beste prestatie leverde. Deze kleine Mussolini had binnen no-time de paarden in het gareel en dat scheen de bedoeling te zijn.

Een andere vorm van coaching die in deze omgeving wordt aangeboden is de Sheepdog Experience. Je leert dan coachen aan de hand van een kudde schapen inclusief bijbehorende honden. Ik ben er maar niet aan begonnen gezien de eerdere ervaring met de paarden. Het schijnt dat schapen je een spiegel voorhouden.

De meest bijzondere vorm tot nu toe vind ik “Coachen met varkens”. We kwamen het tegen op een bord toen we hier in de buurt met de fiets op pad waren. Nu zult u misschien zeggen; coachen met varkens, dat doe ik dagelijks al op mijn werk. Maar ik moet zeggen dat de twee coaches bijzonder relaxed in de zonovergoten modder op nieuwe klandizie lagen te wachten:

De coaches komen informeren wat ze voor ons kunnen betekenen…

Toen ik later nog wat onderzoek deed begreep ik dat op dezelfde locatie ook coachen met geiten, een pony, ezel of honden mogelijk is. En zelfs met cavia’s. Pick your choice…

Mocht het met het coachen uiteindelijk toch niet zo goed uitpakken, dan kan ik het volgende aanbevelen. Mocht u eens in Oost Nederland zijn, kijk dan afwisselend in het landschap naar links en dan weer naar rechts. En dwaal er vervolgens uren in rond. Misschien is het voor het werk niet zo heel zinvol, maar het geeft vast een goed gevoel. En dat is ook wat waard.